Сградата на Модерен театър отново продадена. Кой ще поеме отговорност за съдбата на този паметник на културата?

До миналата седмица на сайта на Bulgarian properties сградата на първото българско кино, Модерен театър се предлагаше на всички, които я  пожелаят като сграда със смесено предназначение, на намалена от 2 300 000  на 1 500 000 евро цена .
Оферта: Сграда „Модерен театър“ на бул. “ Княгиня М.Луиза“ в София Реф. номер: Sve 1027 URL адрес на офертата: http://www.bulgarianproperties.bg/24303
Днес  червен гриф  съобщава, че имотът е е продаден.

IMG_5104Сайтът Обаче.бг по призива на проф. Александър Грозев, бе подел кампания за спасяването на сградата на Първото българско кино у нас.  Архитектурен и исторически паметник, с уникална историческа биография , строен  от същия Карло Вакаро, тютюневият магнат създал и пловдивския Картел. Киното отваря врати на 4-и  януари  1908-а г.  Сградата  не само е била прожекционен салон, но тук са се  продуцирали първите български документални  и игрални филми  като „Българан е галант”. Тук е положена основата и на кинообразованието у нас, а така също  се е помещавало и  първото звукозаписно студио,  където са се създавали  записите на Аспарух Лешников.
През месец юли се обърнахме към всички институции: Министерството на културата, Кмета на Столична община, Съюза на Архитектите, Камарата на архитектите, Съюза на българските филмови дейци  с писмо-обръщение  за запазването на сградата и съхранението на нейното предназначение.
С изключение на Камарата на архитектите и Съюза на филмовите дейци,  отзвук и подкрепа не получихме досега.
Надявахме се, че пожарът в тютюневите складове в Пловдив както и скандълът около Царските конюшни ще изостри вниманието на обществените институции и под натиска на общественото мнение ще се събуди  рефлекс за  намиране на решение за съхраняването на културни паметници от подобен характер. Още повече, както се оказа, че и по сега действащия  закон за Културното наследство има възможност при нестопанисване на подобни обекти общината да налага мерки, като заставя собственика да ремонтира и запазва предназначението, а при неизпълнение и да отнема частна собственост.
Председателят на КАБ, Борислав Игнатов и екипът му  дадоха пресконференция  на която заявиха, че ще инициират още по-строги законодателни мерки и ще предприемат разяснителна кампания в цялата страна за  създаване на нетърпимост към вандалското унищожаване на културни паметници.

/Тук трябва да кажем, че  след като през 2003-а г. „София филм” разпродава всички кина, чиято съдба днес виждаме каква е,   оттогава насам  сградата на Модерен театър е била прехвърляна на няколко собственика.Тъй като все пак е паметник на културата с  местно/ между другото  променено от „национално”/  предназначение, явно не е било много лесно бързо да се превърне в МОЛ. Оттогава стои и надписът „КИНОТО Е В РЕМОНТ” .

IMG_5107 Ремонт никой не е извършил, и целта явно е сградата да бЪде доведена до състояние, при което да отпадне напълно характеристиката „културен паметник.”
Опитахме се да разберем от брокера  на имота от  Светослав Друмев кой е поредният собственик, но научихме, че не агенцията Бългериън пропъртис е продала сградата. Ако е така.
Питаме се обаче, толкова много ли са културните ни паметници у нас и докога  ще се лишаваме с лека ръка от памет и история ?
София е обявена за столица на Киното  през 2019-а година. Каква история  на киното ще разкажем без да можем да покаже тази историческа сграда?

Инициативата на сайта Обаче.бг  е тя не само да бъде ремонтирана и съхранена, а превърната в Музей на българското кино, какъвто нямаме, макар  че имаме  богата киноистория.
Тук ни  се ще да дадем един пример с  първото световно кино  „Едем” на братята Люмиер. В малко градче край Марсилия, Ла Сиота, през 1899-ата година е заработил първият кинематограф.  И то дълго е стояло в забвение, но 2013-а  година, когато Марсилия е обявена за столица на културата, се отделят средства, и киното тържествено бива открито в присъствието на знаменити кинозвезди и режисьори  с атрактивна 3Д прожекция на фасадата на първия филм   „Влакът пристига  в Ла Сиота” на братята Люмиер .
С това подсказвме на общинските власти от каква атракция може да има София, в годината ,в която ще бъде Столица на киното.
За да не ни подминават влаковете като културно направление занапред обаче, ние не сме се отказали да преследваме идеята Модерен театър да бъде запазен като киносалон но  най-вече като място, в което българското кино разказва своята история.
Търсим съмишленици…

IMG_5087IMG_5093